fredag 9 januari 2009

Bok:Nu heter jag Nirak

Peter Pohl
Nu heter jag Nirak
Ungdomsroman
Hon, Karin, snart fjorton år & Han, Roland, gympalärare och mammans nya kille inleder ett stormigt kärleksförhållande i hemlighet.
*
Peter Pohl är en känd ungdomsförfattare men fantastisk iakttagelseförmåga och har skrivit många böcker för ungdomar.
*
Karin är snart fjorton år. Hon har en osynlig låtsas syster som heter Nirak. I skolan är hon Ninas och gängets offer och hon har inga andra vänner än Nirak.
De härdar ut i ensamheten tillsammans och gör den mindre olidlig.
Föräldrarna Bertil och Agneta är skilda, och Karin bor hos sin mamma men hälsar på Bertil då och då. Agneta, Karins mamma, jobbar som skolpsykolog vilket ändå inger en slags skrämmande respekt. När Agneta en dag tar hem en främmande man till huset som säger till Karin att hon är attraktiv blir det en början på att saker som kanske inte borde få hända börjar äga rum.
Karin kastas plötsligt sig hvudstupa in i ett vuxenliv utan dess like. Samtidigt hittar pappa Bertil en ny kvinna, Barbro, som ska flytta in, och som också har en pojke i Karins ålder.
Nirak talar om för Karin att det är något som inte står rätt till mellan Karin och Roland, men Karin skjuter bort det. Hon vill inte lyssna på Niraks varningar.
*
Jag skulle rekomendera boken från 15 år för den handlar om pedofili, och den är ingen bok för känsliga. Boken var spännande, hemsk och lättläst. Den har intessanta karaktärer och Peter Pohl är duktig på att skilldra världen utifrån Karins ögon.

Inga kommentarer: