tisdag 25 november 2008

Böcker:Beröring långt ifrån - Deborah Curtis

Joy Division & Ian Curtis
Beröring långt ifrån
Deborah Curtis
Biografi
Ian begick självmord genom att hänga sig i deras hus, bara 23 år gammal.
Denna boken är skriven av Deborah Curtis, fru till Ian Curtis som var sångare och låtskrivare till Manchesterbandet Joy Division. Den utkom 1995 på engelska , men nu har den även översatts till svenska.
Den handlar om Ian & Deborahs tid tillsammans. De gifte sig endast 19 år gamla. Ian hade alltid varit facinerad av en tidig död i sina tonår tog han en överdos och fick magpumpas. Han tog olika sorts piller, alkohol och andra droger.
Bandet Warsaw bildades, som senare skulle byta namn till Joy Division.
De fick ett barn, Natalie, och samtidigt upptäcktes det att Ian var otrogen.
Han hade stor kontroll över Deborah men skötte inte om ekonomin eller något annat i hemmet.
Ians speciella dans som skulle bli en del av Joy Divisions kännetecken var tagna från Ians egna epileptiska anfall. Han fick mediciner som förvärrade hand humörsvägningar, och även om han beskrevs som omtänksam och givmild så kunde han ofta få raserianfall.
Ian begick självmord genom att hänga sig i deras hus, bara 23 år gammal. Innan sin död hade han själv valt omslagsbilden till albumet, en svartvit bild som föreställde sörjande vid en familjegrav i Genua. Låten love will tear us apart släpptes och fick också bli texten på Ians gravsten.
Boken kommer fram till att Ian var en lidande själ och detta blir som ett farväl och lite som en förklaring till hans död. Boken plockar fram den Ian som var Deborahs make, men folk påstår att hon inte kände "den riktiga" Ian som han var när han var med sina vänner, eller uta på turne.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag blir lite sugen på att läsa boken. Avslutet på recensionen var bra; Vem var den riktige Ian Curtis, Deborans make eller vännen Ian? / uTTer

Påfågelögat sa...

Ja, den vara gan ska bra, du borde läsa den.