torsdag 27 november 2008

Böcker:Ingen dans på Rosor-Hannah Green

Ingen dans på rosorHanna Green
Deborah flydde in i sinnessjukdomen när hennes liv blev för outhärdligt.
Deborah är bara sexton år när hon blir intagen på sinnessjukhuset. Hon får regelbundet träffa psykologen Freud som utmanar Deborah genom att säga att hon måste välja mellan sin hittepåvärl eller den verkliga världen. Hon får berätta om sin uppväxt och vad hon tror är orsaken till sjukdomen. Hon fick cancer när hon var liten och har det fortfrande en värkande tumör.
Hon får diagnosen schizofreni. I sitt huvud flyr hon in till världen Yr. Där finns Samlingen med sina onda ord på Yri, språket de talar där. Det finns också bra saker i Yr och en grop som man kan falla ner i.
Det var Deborahs självmordsförsök som gjorde att hon fick komma in på kliniken. Hon bränner sin kropp med cigaretter men kan inte känna någon smärta. Hon får många vänner . Hon är begåvad och kan rita mycket uttrycksfulla bilder. En av hennes vänner lär henne latin och franska och till slut får hon börja på en skola i staden.
Syftet med boken är nog att få en inblick i hur det är att ha en sinnessjukdom och den lyckas bra med det. När man läser boken kommer man fram till att det kan finnas många ljusa stunder fast man är sinnesjuk och inlagd på sinnessjukhus och att man alltid har ett val att göra det bästa av situationen.
Jag tycker att boken var bra och ganska spännande. Deborah finns på riktigt och har lyckats ta sig upp ur sin sjukdom. Boken finns också skriver utav Freud ur hennes synvinkel. Man lär sig mycket om sinnessjukdom och hur det är att ha det.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag har också läst den här boken och tyckte den var väldigt bra! uTTer