måndag 22 december 2008

Bok:Shanghai Baby


Shanghai Baby
Wei Hui
Jag tycker att boken kan liknas lite vid Being Doll av Chun Sue som också handlar om en kinesisk tjej som gör revulution efter att ha vuxit upp väluppfostrad med diciplin.
Boken är delvis en själviografi och Wei Hui är en känd och mycket beundrad författare i Kina som även har skrivit många noveller för bland annat tidningar.
Coco är tillsammans och bor ihop med sin konstnärlige pojkvän Tiantian som hon älskar över allt annat. Tiantian är mer förtjust i Cocos författardrömmar än henne själv och stöttar henne mycker med att skriva romanen. Coco jobbar som servitris på ett café, men Tiantian övertalar henne att säga upp sig för att enbart jobba med romanen.
De tror det länge att Tiantian är impotent, men får sedan reda på att det beror på psykiska orsaker. När han inte kan tillfredsställa Coco i sängen så hittar hon sig en ny älskare att ha i hemlighet vid sidan av. Han är tysk och heter Mark.
Efter ett tag börjar det växa fram starkare känslor för Mark än väntat, och allt blir mycket mer komplicerat.
Syftet med boken kan vara att man ska följa sina drömmar, och den kommer fram till att alla lögner kommer till sist upp till ytan, hur väld dolda de än är.
Jag tycker att boken var jättebra, delvis för att det var korta kapitel så det var lätt att hänga med och hon har citerat andra kändisar och författare i början av varje kapitel. Den är ganska lättläst och håller spänningen uppe. Den är skriven på ett bra lite poetsikt eget sätt. Jag tror att boken kanske passar lite yngre vuxna, och folk i övre tonåren.

Inga kommentarer: